Ikipuutarhan istutukset
- Uha M
- 26.8.2021
- 2 min käytetty lukemiseen
Tässä kartassa näkyvät 20.8.2021 mennessä istutetut ja elossa olevat puut, pensaat ja köynnökset. Merkkien koko ei havainnollista kasvien potentiaalista kokoa, vaan ainoastaan sijantia.

Ja tässä lista kasveista

20.8.2021 mennessä Ikipuutarhaan on istutettu 25 puuta, noin 88 pensasta, 12 köynnöstä, sekä 15 metriä pensasaitaa joka koostuu siperianhernepensaasta, aroniasta, isotuomipihlajasta, sekä orapihlajasta (kaikkiaan 60 taimea). Istutettuja lajeja on 37 (tässä laskennassa ei ole huomioitu eri lajikkeita, esim. kaikki eri tyrnit on laskettu yhdeksi lajiksi).
Osa istutuksista on menehtynyt joko peurojen, jänisten tai myyrien hampaissa, sääolosuhteisiin (kovat pakkaset, edestakaisin sulava ja jäätyvä maa, kuivuus) tai istuttajan tekemiin virheisiin. Kuolleisuus on 10% luokkaa, mutta jos kokemuksista on otettu opiksi, pienenee tämä prosentti ajan myötä.
Valtaosa istutetuista kasveista on ostettu taimistoilta joko astiataimina tai paljasjuurisina. Suosin kotimaisia taimia, mutta valitettavasti joitakin lajeja olen löytänyt vain ulkomailta tuotuina. Joitain kasveja, kuten herukoita, on siirretty juurivesoina lähialueilta.
Ostettuja taimia on valikoitu, jos mahdollista, siten että ne ovat mahdollisimman nuoria ja pieniä. Tällä pyritään minimoimaan taimien juurien kiertyminen solmuun astioissaan, mikä on tyypillistä taimilla jotka ovat liian kauan liian pienessä ruukussa. Kasvin on myös hyvä päästä asettumaan lopulliseen kasvupaikkaansa nuorena. Paljasjuuria suositaan aina kuin mahdollista, mutta näitä on yleensä saatavilla vain rajattuun aikaan keväällä, alkukesästä ja syksyllä.
Metsäpuutarhaan leviää reuna-alueilta hiljalleen myös vadelmaa ja muutama humalakin on innostunut kasvamaan nabbteerin pystyttämässä lahopuu-installaatiossa "Unelma hiilinielusta". Tämähän se on paras tapa lisätä kasvillisuutta puutarhaan, kun ne kävelevät itse sisään! Ja takuulla terveinä ja elinvoimaisina.
Ruohovartisia kasveja ei Ikipuutarhaan ole vielä istutettu, lukuunottamatta kauttaaltaan kasvavaa sinimailasta ja apilaa, sekä aluetta reunustavaa hamppu"aitaa", jotka Aapo kylvi keväällä 2018. Sinimailanen on toiminut erinomaisesti biomassaa lisäävänä kasvina ja sen korvaamisessa muilla kasveilla ei ole mitään kiirettä. Se kasvaa niin vimmaista tahtia, että polkujen istutusten ympäristön pidettynä avoimena alkaa olemaan jo merkittävä osa kesän hommia.
Hamppu on yksivuotinen kasvi, mutta kesän 2018 aikana se tuotti myöskin valtavan määrän orgaanista ainetta. Sitä ei korjattu, vaan sen annettiin laota paikalleen. Sen kuitu on erittäin vahvaa ja suurin osa kasvustosta lakosi lopullisesti vasta toisena talvena.
Toki ruohovartisen kasvuston monimuotoisuuden lisääminen on tärkeää, mutta tässä vaiheessa prosessia se ei ole suurin prioriteetti. Sinimailasesta ja hampusta täytyy vielä kirjoittaa kokonaan omat lukunsa.
Ruukuissa odottaa noin 60kpl erilaisia itse siemenestä tai pistokkaasta kasvatettuja puita ja pensaita, joista suurin osa on menossa maahan vuonna 2022. Taimikasvatuksessa kokeilussa ovat Airpot- sekä Rootpouch ruukut, joiden tulisi kehittää kasville terve ja vahva juuristo.
Istutusta odottavia puita ja pensaita lajeittain mm: Tammi, Matsurianjalopähkinä, Amerikanjalopähkinä, Aprikoosi, Makedonianmänty, Siperianhernepensas, Mustaselja. Taimikasvatuksessa on ollut paljon opiskeltavaa, siitäkin lisää myöhemmin.
Syys-lokakuun aikana 2021 istutetaan vielä muutamia asitataimia, sekä lisää pensasaitaa.
Comments